Забележителности

Покрития мост, на 36км от Вила Горски кътПокритият мост над река Осъм (Мостът на Колю Фичето), на 37 км от Вила "Горски кът"
Забележителният покрит мост на Колю Фичето е построен в периода 1872-1874 година и е единствения на Балканския полуостров. Той е пешеходен и с дюкани от двете страни. Построен е с 6 отвора, чиито основи са зидани с едри делани и плочести камъни и специален варов разтвор. Този мост свързва старият квартал Вароша на гр. Ловеч с останалите части на града.

 

Вароша, на 36 км от Вила Горски кътАрхитектурно историческият резерват „Вароша“, на 37 км от Вила "Горски кът"
Кварталът Вароша е старата част на гр.Ловеч. В него посетителите могат да видят сгради със съхранена самобитна народна архитектура от епохата на Възраждането. В района на Ловешката средновековна крепост и средновековните жилищни квартали е оформена възрожденската махала „Вароша“. Тук живеят ловешките занаятчии и търговци. След Освобождението от османско иго махалата се развива съобразно нуждите на новото време.

кушунски водопади вила горски кътКрушунски водопади, на 73 км от Вила "Горски кът"

Kpyшyнcĸи вoдoпaди (Maapaтa) ce нaмиpaт дo ceлo Kpyшyнa, oбщинa Лeтницa, oблacт Лoвeч. Toвa e нaй-гoлямaтa в cтpaнaтa вoднa тpaвepтинoвa ĸacĸaдa c мнoгo пpaгoвe, бaceйнчeтa и бoгaти pacтитeлни и живoтинcĸи видoвe. Зa yдoбcтвo нa тypиcтитe e изгpaдeнa eĸo-пътeĸa, пo ĸoятo мoжeте c чacoвe дa ce любyвaте нa ĸpиcтaлнaтa вoдa нa вoдoпaдитe и зeлeнaтa pacтитeлнocт нa oĸoлнocттa.

зоопарк ловеч вила горски кътЗоопарк в гр. Ловеч, на 37 км от Вила "Горски кът"
Ловешкият зоопарк е втори по големина в България. На площ от 110 дка се отглеждат 420 вида животни и 74 вида птици. Той се намира в източната част на Ловешкият парк Стратеш и е една от най-посещаваните атракции в града. Зоопарк Ловеч често е домакин и на киноложки и други животински изложби и събития.

 

Крепост Хисаря, вила горски кътЛовешка средновековна крепост - "Хисаря", на 37 км от Вила "Горски кът"
Първото споменаване на крепостта е свързано с нахлуването на печенегите в българските земи и военните действия на Византия срещу тях. Днес голяма част от крепостта е реставрирана и е една от забележителностите на съвременен Ловеч и атракция за неговите посетители. В западната ѝ част е издигнат огромен метален кръст на мястото, където се е помещавала църквата на някогашното селище.

Паметник на Васил Левски, на 36км от Вила Горски кът

Паметник на Васил Левски, на 37 км от Вила "Горски кът"

Паметникът на Васил Левски в Ловеч е открит на 27 май 1965 г. и е най-големият и внушителен паметник на Васил Левски изграден до момента. Един от символите на града и е част от герба му в продължение на почти половин век. Намира се в Архитектурно-историческия резерват „Вароша“.

троянски манастир, на 25км от Вила Горски кътТроянски манастир, на 25 км от Вила "Горски кът"

Троянски ставропигиален манастир „Успение Богородично“ е манастир в България, основан не по-късно от края на 16 век. Манастирът, който е трети по големина в България, е разположен живописно на брега на река Черни Осъм, в село Орешак. В началото на 1872г. Васил Левски основава в Троянският манастир таен революционен комитет, начело с игумена архимандрит Макарий. В една от стаите на северното жилищно крило е запазено скривалище на Апостола, което е превърнато в музей.

музей на народните художествени занаяти, на 20км от Вила Горски кътМузей на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян, на 20км от Вила "Горски кът"

В музея са показани дървообработващите и металообработващите занаяти, на тъкачеството, резбата и иконописта. Троянската битова керамика е едно от най-интересните неща в музея. Експонираната автентична грънчарска работилница проследява производството на глинени съдове в рамките на няколко столетия. През 1970 година е открита експозицията "Възраждане". Тя е уредена в реставрираната сграда на турския конак, вдигната през 1868 година благодарение на Тотю Михов за нуждите на турската администрация.

Къща музей на Иван Хаджийски, на 20км от Вила Горски кътКъща музей на Иван Хаджийски, на 20км от Вила "Горски кът"

Иван Хаджийски е български публицист, социален психолог-марксист. Той е роден през 1907 година в град Троян в бедно занаятчийско семейство. Къщата се намира в центъра на Троян, до музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства

Грънчарската работилница на Николай Йовков, на 20км от Вила Горски кътГрънчарската работилница на Николай Йовков, на 20км от Вила "Горски кът"
Основата на грънчарския занаят във фамилия Йовкови поставя най-възрастният - Йовко Баев Стоянов. Роден е в края на ХІХ век в село Абланица, Ловешко. Едва навършил дванадесет години, вече е минал през задължителното чиракуване, достойно кандидатства и получава сертификат за майсторство. Синът му Стоян Йовков продължава традицията на рода в грънчарството.

яз ледево, на 800м от Вила Горски кътЯзовир Ледевото (Червещица), на 800m от Вила "Горски кът"

Язовир Ледевото се намира в околностите на село Врабево, община Троян, само на 800м от Вила "Горски кът". Приблизителната му надморска височина е 490 м.